Naručite dostavu onlajn
u 3 jednostavna koraka

How it works first step

Unesite vašu adresu

Možete sačuvati koliko god adresa želite.

How it works second step

Izaberite objekat

Odaberi jedan od 2.850 objekata na Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

How it works third step

Napravite vašu narudžbinu

Lako i brzo, bez dodatnih troškova.

Naručite Onlajn za 1'

2.850 objekata, 50 gradova, 50 kuhinja

Španska hrana | donesi

Španska kuhinja je jedna od najbogatijih evropskih kuhinja. Veliki broj ljudi smatra da je raznovrsna kao azijska kuhinja i da su se u njoj izmešale sve evropske kuhinje. Takođe, kaže se da španska kuhinja pokazuje sve suprotnosti ove prelepe zemlje.

Gastronomska ponuda Španije u velikoj meri je odraz geografskih i kulturnih različitosti ove zemlje. Jug Španije je tipični predstavnik mediteranske kuhinje - jede se mnogo ribe i plodova mora i koristi se dosta maslinovog ulja i belog luka. Centralni deo Španije je poznat po fenomenalnim jelima od mesa, mesnih prerađevina i jaja, a sever je poznat po kuvanim jelima i različitim vrstama variva sa mesom i povrćem.

Španci svoje obroke serviraju prilično kasno - doručkuje se oko 8h, užina se služi oko 11h, ručak posle 14h, dok se večera servira tek nakon 21h. Obroci se ne služe direktno, naročito ručak i večera, već im prethodi lagana zakuska u obliku sitnih zalogaja koji se nazivaju tapas. Tapas se najčešće služi uz piće, a kao tapas može da se posluži mnogo toga - od sira, jaja, kobasica, šunke i komadića hleba, preko mariniranog ili punjenog povrća, maslina i sušenih oraha, pa sve do komadića lignji, škampa, školjki ili ribe.

Najpoznatije špansko jelo sigurno je paelja (paella) i svi restorani koji vrše dostavu španskih jela obavezno imaju i paelju. Paelja je jelo od pirinča i sitnih komadića ribe, plodova mora, mesa i povrća. Obavezni začin koji se koristi prilikom pripreme paelje je šafran. Postoji jedna bitna stvar - pirinač mora da se kuva u vodi u kojoj se pre toga kuvalo meso - riba, piletina ili zečetina. Paelja je prilično popularno jelo i korisnici Donesi.com često naručuju ovaj španski specijalitet.

Jedan od glavnih začina koji se koristi prilikom pripreme španskih jela, sigurno je beli luk. Ako niste ljubitelj pirinča, kao alternativu možete dobiti krompir ili hleb, obzirom da španci uopšte ne koriste testeninu, za razliku od italijana. U španskoj kuhinji mnogo se koristi maslinovo ulje.

Drugo popularno jelo španske kuhinje, koje možete naručiti na Donesi.com je gaspaćo - čorba koja se priprema od paradajza, hleba, belog luka, maslinovog ulja, krastavca, sirćeta i tabasko preliva. Španska kuhinja je još poznata po omletu od krompira, jelu od leblebija i svinjetine koje se zove pućero, španskoj piti i ostalim ukusnim jelima.

Hrana koja se tradicionalno jede u Španiji je veoma ukusna i zanimljiva, a dostava španske hrane je na par klikova od vas. Odaberite nešto ukusno sa menija španskih restorana sa kućnom dostavom, naručite brzo i jednostavno na Donesi.com i uživajte u odličnom obroku. Prijatno.