Naručite dostavu onlajn
u 3 jednostavna koraka

How it works first step

Unesite vašu adresu

Možete sačuvati koliko god adresa želite.

How it works second step

Izaberite objekat

Odaberi jedan od 2.850 objekata na Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

How it works third step

Napravite vašu narudžbinu

Lako i brzo, bez dodatnih troškova.

Naručite Onlajn za 1'

2.850 objekata, 50 gradova, 50 kuhinja

Mađarska hrana | donesi

Da bismo u pravoj meri razumeli mađarsku kuhinju, potrebno je da se vratimo u prošlost. Današnja mađarska kuhinja je nastala kao mešavina velikog broja evropskih i azijskih nacionalnih kuhinja. Od raznovrsnih proizvoda kojima obiluje ova bogata zemlja nastali su odlični specijaliteti, koji mađarsku kuhinju ubrajaju među najbolje svetske kuhinje. Mađarska kuhinja, danas, pokazuje veliku regionalnu raznovrsnost.

Glavna karakteristika "vatrene" mađarske kuhinje je obilno dodavanje paprike u mnoga jela. Mnogo se koristi mast (uglavnom svinjska), razni začini, pavlaka ili kajmak, a u poslednje vreme i pečurke. Nomadski način života iz davne prošlosti prisutan je u mađarskoj kuhinji kako u izboru mesa (većinom je reč o piletini, svinjskom i goveđem mesu) tako i u njegovom načinu pripreme i kuvanju iznad vatre.

Mađari su pravi ljubitelji supe, u to nema sumnje. Interesantno je da se u Mađarskoj uglavnom služe tople čorbe sa dodacima na početku obroka, dok su predjela slabo zastupljena. Pileća supa je obavezan deo svakog nedeljnog ručka i poslužuje se u svim mogućim varijantama.

Najpoznatija domaća supa - ujhazi je bogata raznovrsnim povrćem, komadićima piletine i domaćim knedlama. Vegetarijanci će takođe uživati u velikom izboru supa i čorbi od povrća, koje su veoma popularne u mađarskoj kuhinji. Na Donesi imate veliki izbor mađarskih supa, koje možete naručiti na vašu kućnu ili poslovnu adresu.

Bolji poznavaoci mađarske kuhinje razlikuju 4 jela u kojima paprika ima važnu ulogu. To su: gulaš, perkelt, tokanj i paprikaš, a ima i dosta varijacija ovih jela.

Najpopularnije mađarsko jelo je sigurno je gulaš. Vodi poreklo od mađarske pusti (travnate stepe, a ime je dobio po tamošnjim čuvarima stoke), a preko Beča postao poznat u celom svetu. Gulaš je gusta, masna čorba sa mnogo luka i paprike, sa dodatkom sitno seckanih krompira i malo testa. Originalni mađarski gulaš bogat je začinima i paprenastom supom, kao i najkvalitetnijim mesom od poznate mađarske vrste sivog goveda. Brojni restorani na Donesi vrše dostavu mađarskih jela na kućnu adresu, a među njima je svakako najpopularniji gulaš.

Perkelt je jelo sa mnogo luka i gustog sosa, a meso se dinsta. Tokanj je još jedno popularno mađarsko jelo jelo slično prethodnom, s tim što se dodaju pavlaka, pečurke, grašak i drugo povrće. Paprikaš liči na perkelt, ali mu se dodaje više pavlake.

Za paprikaš su pogodne razne vrste svetlog mesa (pileće, teleće, jagnjeće i riba), dok su tamno meso (goveđe, ovčije, divljač) i masno meso (svinjsko, guščije ili pačije) pogodni za perkelt ili tokanj. Gulaš se najčešće sprema od goveđeg i pilećeg mesa, a može i od svinjskog i ovčijeg mesa.

Od ostalih autentičnih mađarskih jela, naročito su popularni i hortobađska palačinka, punjena mlevenom teletinom i prelivena bešamel sosom. Najčešće se služi kao predjelo. Nemojmo zaboraviti ni slambuc - jelo od testa i krompira sa dodatkom fine slanine, koje se kuva pod vedrim nebom, u kotlu. Đuveč potiče sa balkanskih prostora, ali je nezamenljiv u mađarskoj kuhinji. Đuveč je pravo letnje jelo, napravljeno od luka, paradajza i paprike.

Mađari ne samo da vole ljuto, nego i slatko. Od deserata najpoznatiji su torte, krofne, kremovi i palačinke, zatim štrudle (retes), palačinke (palascinta) sa sirom, pečurkama, orasima ili makom, knedle sa šljivama, kesten-pire sa slatkom pavlakom itd.

Popularna mađarska poslastica, šamloi galuška, je kolač koji je dostupan u svakom mađarskom restoranu. Doboš torta je pravi mađarski specijalitet.

Najpoznatije mađarsko vino je tokajac (tokaji), slatko desertno vino. Palinka je mađarsko ime za rakiju koja se dobija od breskvi, šljiva i višanja. Gorki liker unicum pije se kao aperitiv ili digestiv, a dobija se od 40 mađarskih biljaka.

Sve ove mađarske specijalitete možete naručiti na Donesi i uživati u njima u vašem domu ili kancelariji. Brojni restorani mađarske kuhinje su na par klikova od vas. Odaberite nešto po vašem ukusu i uživajte. Prijatno.