Naručite dostavu onlajn
u 3 jednostavna koraka

How it works first step

Unesite vašu adresu

Možete sačuvati koliko god adresa želite.

How it works second step

Izaberite objekat

Odaberi jedan od 2.850 objekata na Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

How it works third step

Napravite vašu narudžbinu

Lako i brzo, bez dodatnih troškova.

Naručite Onlajn za 1'

2.850 objekata, 50 gradova, 50 kuhinja

Libanska hrana | donesi

Libanska kuhinja se formirala pod uticajima Istoka i Zapada. Kombinuje karakteristike evropske kuhinje sa egzotičnim začinima i ukusima Istoka. Libanska kuhinja je lagana, niskokalorična i zdrava, odnosno, smatraju je jednom od najzdravijih kuhinja na svetu. U pripremanju libanskih jela, koristi se obilje voća, povrća, žitarica, sveže ribe i morskih plodova. Meso se ne koristi toliko često, a većinom je to piletina ili jagnjetina. Meze ima visok položaj u libanskoj kuhinji - to je više raličitih jela koja se obavezno služe pre glavnog obroka, u malim posudama.

Sigurno je najispravnije priču o libanskoj hrani započeti pričom o libanskom hlebu (khebez). Libanski hleb se jede uz skoro svako jelo, a smatra se jednim od najzdravijih hlebova na svetu. Postoje različite varijacije - sa orijentalnim začinima i maslinovim uljem, sa paradajzom, peršunom i crnim lukom itd.

Humus je sigurno najpoznatiji predstavnik libanske kuhinje. Predstavlja namaz čiji su glavni sastojak leblebije i tahini sos (sos na bazi susama). Humus je nezaobilazan sastojak skoro svakog libanskog jela, naročito jela za kućnu dostavu. Karakteristični miris i ukus humusa ćete sigurno dugo pamtiti.

Falafel je drugi predstavnik libanske kuhinje i slobodno možemo reći najpopularnija libanska hrana za kućnu dostavu. Falafel je jedno od omiljenih jela vegetarijanaca, naravno, u kombinaciji sa humusom. Najčešće se služi u raznim kombinacijama sa pita hlebom, a veoma retko se servira bez humusa.

Glavni sastojak falafela je leblebija, zajedno sa ostalim tradicionalnim libanskim travama i začinima. Restorani na Donesi ga najčešće pripremaju u obliku sendviča u pita hlebu, u koji sami možete dodati egzotične libanske začine, kao što su humus, majonez od belog luka, crni luk na puteru u sosu od susama, tahini sos itd.

Šavarma je veoma slična turskom doner kebabu i donekle grčkom girosu. Šavarma predstavlja marinirane trake pilećeg mesa, sa svežim povrćem i prilozima u pita hlebu. Postoje različite vrste šavarme, kao što su šavarma lahme i šavarma tavuk, a glavna razlika je u vrsti mesa i načinu pripreme. Dostava šavarme na kućnu aderesu je izuzetno popularna i naši korisnici veoma često naručuju ovaj ukusni libanski specijalitet.

Još neka popularna jela libanske kuhinje su dimljeni patlidžan u sosu od susama (moutabbal), tabuli (tabbouleh) - salata koja sadrži bulgur ili sočivo, crni ili beli luk, paradajz, peršun, limun, maslinovo ulje i so, zatim kebeh (kebbeh) - kuglice od burgule punjene junećim mesom, orasima i pinjolima, tavuk (tawouk) - marinirani pileći ražnjići i mnoga druga ukusna jela libanske kuhinje.

Od poslastica, libanska kuhinja je sigurno poznata po fenomenalnim baklavama koje mogu da budu sa orasima, čokoladom, pistaćima i lešnikom i po mahalabiju - ukusnom kremu od slatke pavlake, koji može da sadrži ružinu vodicu, kokos, mastiku ili pistaće.

Libanska kuhinja je veoma bogata, ukusna i mirisna. Odaberite neko ukusno libansko jelo sa menija restorana na Donesi, naručite u par klikova i libanski specijaliteti stižu na vašu adresu. Prijatno.