Naručite dostavu onlajn
u 3 jednostavna koraka

How it works first step

Unesite vašu adresu

Možete sačuvati koliko god adresa želite.

How it works second step

Izaberite objekat

Odaberi jedan od 2.850 objekata na Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

How it works third step

Napravite vašu narudžbinu

Lako i brzo, bez dodatnih troškova.

Naručite Onlajn za 1'

2.850 objekata, 50 gradova, 50 kuhinja

Izraelska hrana | donesi

Izraelska kuhinja predstavlja mešavinu različitih internacionalnih kuhinja, koje su imigranti doneli sa sobom u Izrael, kao i varijacije raznih lokalnih jela. Posebno je specifičan način spremanja hrane, koji se zove košer i koja mora biti u skladu sa jevrejskim zakonom koji sadrži posebna pravila, kao na primer što su propisi da se određena hrana dobija od sastojaka isključivo košer životinja,, da se ne meša meso i mleko u obroku, ne koriste ne-košer posuđa i još dosta toga.

Falafel i humus su danas su postali sinonim za Izraelsku kuhinju. Jedno od glavnih jela, za koje se smatra da je upravo nastalo na tim prostorima jeste ptitim, koje majstori izraelske kuhinje nazivaju još i izraelski kuskus. Nastao je u početku stvaranja izraelske države, kada se javila potreba da se proizvodi zamenska hrana na bazi pšenice, koja će nadomestiti nestašicu pirinča, te se krenulo u široku proizvodnju ptitima.

Falafel je jelo koje se smatra nacionalnim izraelskim specijalitetom. Najčešće se prave od pasulja ili leblebija, sa dodacima peršuna, korijandera, belog luka, ostataka hleba, soli, bibera i kima. Neretko mu se dodaju takođe žito i mirođija. Služi se najčešće u pita hlebu sa tahinijem, sosom od susama, humusom, kao i raznolikim povrćem. Ono što je sve popularnije u zapadnim zemljama, je da mnogi restorani brze hrane, nude falafel kao vegetarijansku alternativu za ćevape i roštiljsko meso.

Humus, najpoznatije jelo izraelske kuhinje se sastoji od pečenih leblebija, mlevenog susama, tahinija, limunovog soka, maslinovog ulja i kombinacije tradicionalnih začina i predstavlja umak, koji se najčešće jede sa pita hlebom i sve je popularniji u restoranima koji nude izraelske specijalitete.

Uz jelo svi najčešće volimo da pojedemo i odličnu salatu kako bi se osvežili i upotpunili bogatstvo ukusa. Tahini salata, predstavlja idealan izbor i jedna je od odličnih specijaliteta u izraelskoj kuhinji. Sastoji se od paradajza, krastavaca, belog luka, tahini sosa, limunovog soka, maslinovog ulja i kombinacije začina. Iako u mnogome podseća na neke od salata domaće kuhinje, svojom sjajnom kombinacijom će potpuno zadovoljiti sve ljubitelje dobrog ukusa i hrane.

Tajne majstora izraelske kuhinje su došle i u Beograd, a neki od najboljih restorana koje naši korisnici preporučuju su Popularni restorani. Odaberite neke od ukusnih specijaliteta izraelske kuhinje, i uz kućnu dostavu iz samog restorana osetite čari Izraela u svom domu. Prijatno!