Naručite dostavu onlajn
u 3 jednostavna koraka

How it works first step

Unesite vašu adresu

Možete sačuvati koliko god adresa želite.

How it works second step

Izaberite objekat

Odaberi jedan od 2.850 objekata na Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

How it works third step

Napravite vašu narudžbinu

Lako i brzo, bez dodatnih troškova.

Naručite Onlajn za 1'

2.850 objekata, 50 gradova, 50 kuhinja

Indijska hrana | donesi

Indija je velika zemlja koja svima može da ponudi mnogo toga. Isti slučaj je i sa gastronomskom ponudom ove velike zemlje. Ukoliko želite da probate nešto neobično i drugačije, indijska hrana je pravi izbor za vas. Donesi vam nudi odličan izbor ukusnih jela indijske kuhinje, pitanje je samo da li želite manje ili više egzotična jela.

Indija se tokom svoje bogate istorije susretala sa mnogim narodima i kulturama, usled čega je došlo do mešanja običaja i navika. Vekovima unazad, svaki put kada bi došli novi trgovci, osvajači i doseljenici, dolazilo je do nametanja novih navika u kulinarstvu i vremenom je nastala indijska kuhinja kakvu danas poznajemo. Presudan uticaj na indijsku kuhinju imali su trgovci iz Kine i sa Arabijskog poluostrva, kao i mongolski, persijski, turski i britanski osvajači.

Indija je zemlja sa velikim brojem kontrasta, delom zbog svoje istorije a delom zbog veličine. Bilo kako bilo, Indija vas neće ostaviti ravnodušnima. Indijska kuhinja obiluje velikim izborom svežeg povrća, začina i biljaka. Ono što je najkarakterističnije za indijsku kuhinju su njeni brojni začini, koji se u kulinarstvu koriste sveži i koji su postali popularni u čitavom svetu. Najpopularniji su sigurno biber i senf (sarso), a posle njih korijander (dhania), cimet (dalchini) i beli luk (lehsun). Osnova indijske kuhinje su žitarice – pirinač, kukuruz, pšenica ili proso koje se najčešće kombinuju sa pasuljem, graškom i ostalim svežim povrćem. U sve to se dodaju jagnjetina ili piletina, riba, jogurt ili kokos.

Tandoori je popularni naziv za indijski roštilj. Jela spremljena na ovaj način su vrlo ukusna i naročito popularna van Indije i pri vrhu liste kada je dostava hrane u pitanju. Indijska kuhinja ima dosta jela koja su pogodna za vegetarijance, kao što su sočivo (daal makhani), sir u sosu i začinima (saag paner), povrće u sosu od đumbira, čilija i korijandera (jafrezi), povrće u sosu od kokosovog brašna, indijskog oraha i suvog grožđa itd.

Najpoznatiji specijaliteti indijske kuhinje variraju zavisno od od regije do regije. U Kašmiru, velikoj pokrajini na severu zemlje, najpoznatiji specijalitet je jagnjetina u kokosovom brašnu sa indijskim orasima i suvim grožđem ili jagnjetina sa ljutom paprikom, paradajzom i korijanderom. Ravnica Ganga, u srednjem i istočnom delu Indije, obiluje pirinčem i žitaricama. Ovde obrok mora da sadrži mnogo pirinča, povrća sa velikom količinom začina, punomasnog jogurta i deserta koji se bazira na mleku, kao što je gajar ka halwa (šargarepa kuvana u mleku sa bademom i indijskim orahom).

Ostala popularna jela indijske kuhinje su baji – krompir i luk prženi u začinjenom brašnu od sočiva, tikka masala piletina – kuva se u tandori peći u kremastom sosu i dosta začina i piletina madras – u kremastom sosu sa dosta začina, kiselog mleka i kokosa. Riba i plodovi mora se najviše jedu u Bengalu, istočnoj indijskoj pokrajini. Tamo je običaj da se hrana servira po određenom redu – gorko lišće se servira prvo, zatim se servira pirinač pripremljen sa začinima ili jajima i na kraju obavezna riba ili račići.

Indijska kuhinja, obzirom na veliku rasprostranjenost žitarica, ima veliki izbor hlebova. Popularni su beli pšenični hlebovi (naan) koji mogu da budu sa pistaćima, indijskim orahom i suvim grožđem (pashwari naan) ili sa pikantnim mesom (keema naan). Takođe su popularni raženi indijski hlebovi, allo paratha (krompir i puter), puri ili roti.

Naravno, obavezno je pomenuti čaj, koji se u Indiji pije u skoro svakoj prilici. Pravi se na drugačiji način nego što smo mi navikli; lišće čaja se kuva u mešavini vode, mleka i začina. Najpoznatiji je sigurno beli masala čaj. Kafa je takođe veoma popularna, naročito u Južnoj Indiji. Lassi je tradicionalno indijsko piće – to je mešavina jogurta, vode ili mleka i raznih začina. Lassi može da bude slan ili sladak, zavisno od toga koji se sastojci dodaju, a najčešće se stavljaju kim, šećer, limun, jagode ili šafran.

Zakoračite u magični svet začina i mirisa. Na Donesi ćete sigurno pronaći veliki izbor jela indijske kuhinje koja će vas oduševiti svojim ukusom. Na meniju restorana indijske kuhinje koji vrše dostavu hrane imate sve, od vegetarijanskih jela sa povrćem i pirinčem; piletine, teletine ili svinjetine pripremljene na netipičan način, ukusnih i zdravih salata, do egzotičnih poslastica. Indijska hrana je na par klikova od vas, odaberite omiljeno jelo i uživajte u magičnom ukusu Indije. Prijatno!


Indijska hrana dostava in Serbia