Naručite dostavu onlajn
u 3 jednostavna koraka

How it works first step

Unesite vašu adresu

Možete sačuvati koliko god adresa želite.

How it works second step

Izaberite objekat

Odaberi jedan od 2.850 objekata na Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

How it works third step

Napravite vašu narudžbinu

Lako i brzo, bez dodatnih troškova.

Naručite Onlajn za 1'

2.850 objekata, 50 gradova, 50 kuhinja

Francuska hrana | donesi

Francuska kuhinja se može okarakterisati kao kompleksna, raznovrsna i prefinjena. Francuzi poseduju prilično istančan osećaj za sve što ima veze sa hranom i pićem. Francuska kuhinja je, pre svega, poznata po velikom broju delicija poput sireva, mesnih prerađevina, šampanjca, konjaka, vina i dr.

Francuzi u pripremi jela retko koriste mast, a zapršku gotovo nikada. Koriste ulje i maslac, a na kraju kuvanja se uvek skida višak masnoće, tako da su francuska jela veoma lagana. Još jedna specifičnost francuske kuhinje je velika raznolikost jela. Razlog za to je geografska šarenolikost Francuske.

Ishrana kod Francuza ne predstavlja samo konzumiranje hrane, već potpuno uživanje u ukusu i vreme za druženje i relaksaciju. Francuska kuhinja je bogata zanimljivim i ukusnim jelima, a prilikom pripreme često kombinuju meso i povrće, salate i poslastice, a uz svaki obrok se pije vrhunsko francusko vino i čuveni francuski konjak. Francuska jela postala su veoma popularna širom sveta, pa i kod nas, a naročito je popularna dostava francuskih jela na kućnu adresu.

Francuzi pre svakog obroka jedu supu, a nadaleko je čuvena francuska supa od luka, supa iz Nice sa sosom od šafrana, supa od pasulja, krem supa od bundeve, te avinjonska supa od komorača. Neke od popularnih francuskih supa možete naručiti na vašu adresu, pomoću servisa za naručivanje hrane preko Interneta - Donesi.com.

Ručak se uglavnom sastoji od tri, neretko i četiri jela: predjela, glavnog jela, sira i deserta. Ta se jela izmenjuju, ali tako da se stvara harmonija okusa. Za vreme jela pije se, naravno, vino koje u Francuskoj ima status prehrambene namirnice. Obraća se pažnja da se uz jelo pije vino koje će se na najbolji način slagati sa jelom i upotpuniti njegov ukus.

Francuska je zemlja u kojoj se proizvodi više od 365 različitih vrsta sira, za svaki dan u godini po jedan. Svaka vrsta sira rezultat je specifične klime, vegetacije, faune te tradicionalnog načina pripreme.

Sirevi se uglavnom jedu nakon glavnog jela, a poslužuju se u posebnom tanjiru na kojem treba da se nalazi makar pet različitih vrsta. Najpoznatiji francuski sirevi su: tradicionalni kozji sir Ševr (Chevre), autentični Bri (Brie), Rokfor (Roquefort) – koji nazivaju “kraljem sireva”, Kamember (Camembert) i Raslet (Raclette). Neki od ukusnih francuskih sireva su dostupni na Donesi.com - naručite ih preko Interneta i uživajte u vrhunskom ukusu, na vašem radnom mestu ili u kući.

Najpoznatije francusko pecivo je kroasan (croissant), što u prevodu znači polumesec, a originalno je poreklom iz Mađarske. Pravi se od lisnatog testa i ima veliki broj varijacija - slatkih i slanih.

Sledeća karakteristična francuska namirnica je senf. Senf se smatra univerzalnim začinom, on pojačava ukus, a naročito je pogodan u dresingu za salate, meso ili ribu. Naročito je popularan senf iz grada Dižon (Dijon).

Druga popularna jela francuske kuhinje su bešamel sos, koji se koristi u jelima sa piletinom, teletinom, pastom itd, zatim pariski tortilja sendvič, jelisejski medaljoni, ratatu, pileći file u gorgonzola sosu itd.

Svi ovi francuski specijaliteti su na meniju restorana na Donesi.com - naručite vaše omiljeno i uživajte u vrhunskom obroku. Francuska kuhinja nikada nije bila bliža. Na Donesi.com su svi restorani koji vrše dostavu francuske hrane na kućnu adresu. Odaberite vaše omiljeno jelo, naručite u par klikova i brza i besplatna dostava dolazi na vašu adresu. Prijatno.