Naručite dostavu onlajn
u 3 jednostavna koraka

How it works first step

Unesite vašu adresu

Možete sačuvati koliko god adresa želite.

How it works second step

Izaberite objekat

Odaberi jedan od 2.850 objekata na Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

How it works third step

Napravite vašu narudžbinu

Lako i brzo, bez dodatnih troškova.

Naručite Onlajn za 1'

2.850 objekata, 50 gradova, 50 kuhinja

Bliskoistočna hrana | donesi

Bliski istok obuhvata teritoriju od Sredozemnog mora na zapadu pa sve do Persijskog zaliva na istoku, a u bliskoistočne zemlje se ubrajaju: Bahrein, Kipar, Egipat, Turska, Iran, Irak, Izrael, Jordan, Kuvajt, Liban, Oman, Katar, Saudijska Arabija, Sirija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Zapadna obala, Pojas Gaze. Bliski istok je dom različitih etničkih grupa, jezika i kultura od kojih su dominantne: turska, arapska i persijska. Sve ove kulture su umnogome doprinele šarenolikoj ponudi bliskoistočne kuhinje.

Fantastični ukusi ovog dela Orijenta su odavno dostupni i na našim prostorima, a naročito raduje činjenica da je moguća dostava bliskoistočne hrane na kućnu adresu. Za dostavu hrane na kućnu adresu, na Donesi u par klikova naručite ukusna jela bliskoistočne kuhinje - libanske, arapske, turske i izraelske. Vaše je samo da odaberete u koje zemlje Bliskog istoka želite da vas odvedu ovi egzotični i zavodljivi ukusi.

Najznačajniji predstavnici libanske kuhinje su svakako: meze, libanski hleb, humus, falafel, šavarma, nezaobilazne baklave i brojni drugi specijaliteti.

Meze ima kultni status u libanskoj kuhinji - to je niz jela koja se obavezno služe pre glavnog obroka, u malim posudama. Postoje različite varijacije libanskog hleba, (khebez) - sa orijentalnim začinima i maslinovim uljem, sa paradajzom, peršunom i crnim lukom itd.

Humus je namaz koji se koristi u većini bliskoistočnih kuhinja i čiji su glavni sastojak leblebije i tahini sos (sos na bazi susama). Humus predstavlja nezaobilazan sastojak skoro svakog libanskog jela, posebno jela za kućnu dostavu.

Restorani na Donesi najčešće pripremaju falafel u obliku sendviča u pita hlebu, u koji sami možete odabrati egzotične libanske začine, kao što su humus, tahini sos, labne itd.

Šavarma je još jedan ukusni bliskoistočni specijalitet. To su marinirane trake pilećeg mesa, sa svežim povrćem i prilozima u pita hlebu. Postoje različite vrste šavarme, kao što su šavarma lahme i šavarma tavuk, a glavna razlika je u vrsti mesa i načinu pripreme. Dostava šavarme je veoma popularna i naši korisnici veoma često naručuju ovaj ukusni libanski specijalitet.

Odaberite neko ukusno libansko jelo sa menija restorana na Donesi, naručite u par klikova i libanski specijaliteti stižu na vašu adresu.

Najpoznatijim jelima izraelske kuhinje se smatraju: falafel, humus, ptitim, šašuka, tahini salata, a svakako ne treba zaobići ni ukusni malabi. Falafel i humus su potekli u Arapskoj tradicionalnoj kuhinji, a danas su postali sinonim za izraelsku kuhinju.

Među najpoznatijim jelima tradicionalne izraelske kuhinje svakako se nalazi i ptitim, koje se među majstorima izraelske kuhinje naziva još i izraelski kuskus.

Šašuka je tradicionalno izraelsko jelo koje se jede za doručak, a korene vuče iz Istočne Evrope. U pitanju su jaja na oko, koja se serviraju u ljutom umaku od paradajza i paprike.

Ako želite da pojedete nešto lagano i zdravo, bliskoistočna kuhinja obiluje takvim jelima. Jedno od njih svakako je tahini salata. Pravi se od paradajza, krastavaca, belog luka, tahini sosa, limunovog soka, maslinovog ulja i kombinacije začina.

Izraelska kuhinja je puna raznih slatkih deserata, od kojih se naročito ističe malabi, ukusna kombinacija krema od mleka, vanile i kokosa, a neretko se kao dodatak stavlja glazura od crne čokolade i seckano orašasto voće. Odaberite neke od idealnih specijaliteta izraelske kuhinje, i uz kućnu dostavu iz samog restorana osetite čari Izraela u svom domu.

Kuskus je možda i najrasprostranjenije arapsko jelo i jedno od najpoznatijih jela zapadne arapske kuhinje (Tunis i Maroko). Jede se topao, nikada hladan, a uvek se služi na kraju obroka, posle njega se služe još kolači i kafa.

Postoje razne varijante kuskusa, od kojih su najčešće kuskus sa povrćem, kuskus sa mesom, sa urmama ili ruzmarinom. Kod nas su najčešći sa mesom i povrćem, a svakako ih je moguće naručiti i za dostavu na kućnu adresu iz restorana arapske kuhinje.

Kufte predstavljaju arapsko jelo čiji naziv neodoljivo podseća na ćufte koje su turskog porekla. Za razliku od ćufti, arapske kufte se ne prave od mesa i definitivno su zanimljivo jelo. Tradicionalno se prave od nauta i crvenog pasulja, a kao začini se koriste biber, kim, korijander, mlevena paprika. Serviraju se uz humus, koji je takođe vrlo zastupljen u bliskoistočnoj kuhinji i koji se može naručiti na Donesi.

Tabuli (Tabbulah) je tradicionalna arapska salata, osvežavajućeg ukusa koja veoma lako može postati i obrok za sebe. Sastojci od kojih se pravi su burgul, peršun, nana, paradajz, limun, kupus i ostali začini po želji. Interesantno je da se servira na listovima salate i jede rukama.

Turska kuhinja je još jedna popularna bliskoistočna kuhinja. Ona je doživela veliku popularnost i van granica Turske, pa su tako brojni specijaliteti zastupljeni i na našim prostorima, dok smo neke vremenom počeli da smatramo i svojima. Brojni specijaliteti su postali veoma česti i u našoj ishrani, a sada se veoma lako mogu naručiti na kućnu adresu na servisu za naručivanje hrane preko Interneta - Donesi.

Od jela turske kuhinje, sigurno su najpopularniji kebabi. Svakako najpopularniji kebab na Donesi, je doner kebab. Nastao je nastao u 19. veku tako što je poznati kuvar, Haci Iskender, došao na ideju da ražanj na koji se nižu komadi mesa postavi vertikalno umesto horizontalno, kako se do tada radilo. Okretanjem ražnja se tako pripremljeno meso peče, a gotovi delovi se seku velikim nožem i serviraju, uglavnom u pita hlebu.

Doner kebab se originalno pravi od junećeg ili pilećeg mesa. Doner kebab je najsličniji grčkom girosu i libanskoj šavarmi, a svoju popularnost duguje tome da je vrlo brzo postao omiljena brza hrana i kao takav se veoma često naručuje na kućnu adresu.

Moramo da pomenemo i fenomenalne turske poslastice od kojih su nama najpoznatije svakako razne vrste alvi, baklave, kadaif i kunefe. Baklave se mogu jesti u brojnim varijantama: baklave sa orasima, čokoladom, pistaćima, lešnicima itd. Kadaif je kolač jako sličan baklavi, a pravi se od jako tankih rezanaca, dok je kunefe testo za kadaif smotano u gnezdo i punjeno slatkim sirom. Tu su i ukusne turske tulumbe, kao i sutlijaš - tradicionalna azijska poslastica. Ponuda turskih poslastica je dostupna i za dostavu iz brojnih restorana na Donesi.

Na Donesi, veliki izbor fenomenalnih jela bliskoistočne kuhinje je dostupan svima koji bi hteli da uživaju u nezaboravnim bliskoistočnim specijalitetima. Bilo da volite izraelsku hranu, libansku, arapsku ili tursku, sigurni smo da ćete uživati u bogatstvu ukusa i aroma i pronaći nešto što odgovara baš vama. Servis za naručivanje hrane na kućnu adresu, Donesi, vam približava zavodljive i očaravajuće ukuse iz 1001 noći. Uživajte.